Så funkar det

Du som är över 18 kan skaffa tagg till Makerspace vilket innebär att du kan använda meröppet alla dagar mellan kl.7-22. Du får ta med dig barn och unga, men på ditt ansvar.Är du över 16 år kan du få tillgång till Makerspace under öppettid efter visning. Unga från 12 år kan få tillgång till Makerspace  under öppettid efter visning från personal samt föräldrars godkännande. Godkännandet läggs in på lånekortet som visas upp för personal. Godkännande kan göras på följande: 3D-skrivare, skärmaskin, och verktygsrummet.

Laserskäraren har 18-årsgräns och det behövs särskilt visning för denna.

Du som använder Makerspace är ansvarig för att alla maskiner och allt material hanteras korrekt. Meddela personal om något går sönder och be att få boka en visning ifall du är osäker på hur något fungerar.

Makerspace är till för dig som har tankar och vill testa olika idéer eller lära dig olika tekniker. Vi har flera som provar att bygga upp sina företag som exempelvis Ungt Företagande på gymnasiet eller använder Makerspace för att göra prototyper för att våga ta steget och satsa på att starta eget. Däremot är Makerspace inte till för etablerade företag. Givetvis visar vi fortfarande gärna nya former av teknik eller maskiner för dig som exempelvis har ett litet företag och vill expandera eller testa nytt eller bara fråga om nya idéer, men Makerspace är för enskilt bruk och det går inte att massproducera på våra maskiner. Då kommer de behövas servas oftare och ha kortare hållbarhet.


Kostnader

Du får använda material på Makerspace, men förstås med måtta. Större förbrukning av inköpt material som exempelvis lim, papper, tejp, färger bekostas på eget ansvar. Du får gärna ha med dig eget material som du kan använda. Även material som exempelvis trä, skruvar, tovningsmaterial, tråd, garn, mm kostar. Pris kan vara utsatt på makerspace, annars gäller inköpspris eller på eget ansvar.

Du kan betala hos personal eller via Swish. Swishnumret är:  12 30 79 55 91. Märk betalningen: id 4900 Makerspace.

Exempel på priser:

3D-skrivare: Det är gratis att skriva ut första tillfället om det väger under 10 gram. Sedan kostar plasten 1 kr/gram.

Skärmaskin: Du får skriva ut motsvarande ett halvt A4-ark gratis på rullarna. Därefter kostar vinylen 4 kr/decimeter.

Scanner: 5 kronor/ skickat mejl.

Batterier: 10 kr/st

Batterihållare 15 kr/st

Mönsterpapper (för mönsterritning): 10 kr/metern

 


Låna en låda

Håller du på med något och är inte klar? Låna en grön låda.  Du kan ha sakerna på Makerspace i en månad. OBS! Biblioteket ansvarar inte för innehållet i lådan. Förvara ingenting du är rädd om där.


Låna

Följande saker går att låna hem via bibliotekssystemet. Lånen fungerar precis som övriga bibliotekslån, det vill säga att låntagaren är ersättningsskyldig vid förkommet eller skadat material enligt inköpspris. Materialet syns i bibliotekskatalogen, men kan endast bokas av bibliotekspersonal.

Makerspace i bibliotekskatalogen