Så funkar det

Du som är över 18 kan skaffa tagg till Makerspace vilket innebär att du kan använda meröppet alla dagar mellan kl.7-22. Du får ta med dig barn och unga, men på ditt ansvar. Laserskäraren har 18-årsgräns och det behövs särskilt visning för denna. Även för 3d-skrivare gäller särskild visning.

Du som använder Makerspace är ansvarig för att alla maskiner och allt material hanteras korrekt. Meddela personal om något går sönder och be att få boka en visning ifall du är osäker på hur något fungerar.

Makerspace är till för dig som har tankar och vill testa olika idéer eller lära dig olika tekniker. Vi har flera som provar att bygga upp sina företag som exempelvis Ungt Företagande på gymnasiet eller använder Makerspace för att göra prototyper för att våga ta steget och satsa på att starta eget. Däremot är Makerspace inte till för etablerade företag. Givetvis visar vi fortfarande gärna nya former av teknik eller maskiner för dig som exempelvis har ett litet företag och vill expandera eller testa nytt eller bara fråga om nya idéer, men Makerspace är för enskilt bruk och det går inte att massproducera på våra maskiner. Då kommer de behövas servas oftare och ha kortare hållbarhet.

På Makerspace har vi två datorer med Windows 10 samt en bärbar dator med bra grafikkort för VR och film. Vi har även fyra bärbara datorer samt fyra iPads för undervisning och workshops på makerspace.

Det finns robotar och programmering, pyssel, för textil skapande, en verkstad, material för att bygga och experimentera, samt utrustning för film och foto. Dessutom har vi pekskärmar: Smart Board och Clevertouch i Vaggeryd samt Prowise i Skillingaryd, möjlighet att konvertera från VHS & diabilder samt kokplatta.


Kostnader

Du får använda material på Makerspace, men förstås med måtta. Större förbrukning av inköpt material som exempelvis lim, papper, tejp, färger bekostas på eget ansvar. Du får gärna ha med dig eget material som du kan använda.Det finns en lista på makerspace med alla material som kostar.

 


Låna en låda

Håller du på med något och är inte klar? Låna en grön låda.  Du kan ha sakerna på Makerspace i en månad. OBS! Biblioteket ansvarar inte för innehållet i lådan. Förvara ingenting du är rädd om där.


Låna

Följande saker går att låna hem via bibliotekssystemet. Lånen fungerar precis som övriga bibliotekslån, det vill säga att låntagaren är ersättningsskyldig vid förkommet eller skadat material enligt inköpspris. Materialet syns i bibliotekskatalogen, men kan endast bokas av bibliotekspersonal.

Makerspace i bibliotekskatalogen