Robotar och programmering

Robotar

Vi har flera robotar samt kunskap i programmering i exempelvis Scratch, Python och Arduino. Förutom robotarna nedan har vi även robotarna rugged robot, Que, mTiny, BeeBot och BlueBot.

 

Robotskåpet på makerspace

 


Kubo

Kubo är en robot där programmeringen sker via chipplattor, som ett pussel. Ett bra sätt att lära sig programmering på. För den roboten behövs ingen surfplatta. Det medföljer chipplattor och en spelplan.


Doc

Doc är en bra nybörjarrobot som man programmerar utan surfplatta. Den pratar svenska och har tre lägen att använda. Det medföljer också olika spelkort, programmeringskort samt en pusselmatta med två spelplaner.


Arduino

På högstadiet används arduino som programmeringsspråk. På makersapce finns också material för att kunna arbeta med Arduino som exempelvis med LittleBits eller med mBots.

Det går också att programmera textil och kläder med LilyPad.

Läs mer om LilyPad här

 

 

 


Ozobots

Enkla små robotar som du kan styra och progammera med vanliga tuschpennor. Finns appar till dem med.

 

Dash

En rolig robot att köra, spela in ändra färger eller programmera det. Programmeringen är enkel och appen berättar vad man ska göra.

mBot

Går att programmera eller bara köra som en radiostyrd bil. Är arduinobaserat.

(i början av filmen kommer de enklaste sätten att köra med dem)

Edison

Edison robot, robot du kan bygga på med lego. Enklast att programmera via dator, men funkar till iPad med. Smidiga då man kan variera programmeringen, från mycket enkel för små barn till mer avancerad.

Blockprogrammering

Programmering med Python

 

Quirkbots

Sugrörsrobotar, roliga att bara bygga med eller lägga på en micodator och motor för att få dem att blinka och röra på sig. Quirkbot går bra att bygga och konstruera tillsammans med Strawbees och 4D-frames (se länken om Bygga).

Sphero

Sphero är en appstyrd robot som kopplas till surfplatta via Bluetooth.
Styrs med Sphero Play appen (iOS och Android). Kan även programmeras i via appen Sphero Edu. I Sphero Edu kan roboten programmeras för att göra egna tricks, följa mönster eller styras med andra kommandon.
Roboten kan programmeras med Scratch, ett visuellt programmeringsspråk anpassat för de yngre. Läs mer: edu.sphero.com

Cubelets

Biblioteket har sex st Cubelets, vilket ger möjlighet att bygga många olika robotar och det krävs ingen programmering.De kan köra, lysa och reagera när via sensorer.

I stället för att programmera en Cubelet-robot, sätter man ihop de olika kuberna i olika kombinationer genom magnet och på så sätt får man en unik robot. Varje Cubelet har olika egenskaper.


Lego mindstorm

Vi har tre lego mindstorm. Två monterade och en omonterad. De går att programmera via dator eller surfplatta.