Posted in Uncategorized

Laserskärare

Laserskäraren är en Full Spectrum Laser H-Series 20×12. Den kan användas till att skära eller bränna i material och ytan för lasern är 50x30cm. Det går bra med såväl, trä, glas, vinyl (LP-skivor), kartong, mm. Prova gärna med de material som finns i Makerspace. Tänk på att gärna använda provbitar innan du skriver på det material som du har tänkt använda så du ser att maskinen är rätt inställd.

Det är 18-årsgräns för att använda laserskäraren och du måste gå en utbildning av bibliotekets personal för att få använda den.

Glöm inte att följa den manual som finns vid laserskäraren och ta det försiktigt vid val av material så att det inte är brandfarligt material som används. Det finns brandfilt vid maskinen samt brandsläckare precis utanför rummet till Makerspace. Lämna aldrig maskinen utan uppsikt under användning.

 

Programvara

Programmet som används till laserskäraren heter Full spectrum/Retina Grave. I programmet kan du både skapa och skriva ut. Men det går lika bra att använda enklare program som exempelvis Word eller Powerpoint eller mer avancerade program som Photoshop. Allt finns installerat på datorn.

 

Inställningar

När du är klar med ditt dokument klickar du på Skriv ut i det program du använder. Då kommer Full spectrum som förslag på skrivare (du måste först ha öppnat programmet på datorn). Välj det så öppnas ditt dokument i programmet Full spectrum. För att koppla maskin med dator kan du emellanåt få klicka på Connect längst ner till vänster på skärmen.

 

Bränna/gravera

Välj Raster för att justera gravering i materialet. Du kan välja hur snabbt det ska brännas samt hur djupt. Ju djupare och saktare du väljer, desto mer markant och svartare blir själva bränningen. Svärta går också att ställa in på B/W Threshold.

 

Skära

Välj Vector layers/cut för att skära ut i materialet. Desto djupare och saktare du bränner, desto skarpare blir skärningen.

När du har ställt in programmet och maskinen enligt manualen kan du klicka på bokstaven J för att förhandsgranska. Då ser du hur stor yta som kommer att användas på materialet och du kan se att det blir där du har tänkt dig. Ställ sedan in brännaren med metallcylindern enligt manual.

Klicka slutligen på G eller Go för att skriva ut.

Pussel gjort i lasern